1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>
 

Facebook

  • Baner

Zaželi - Program zapošljavanja žena

  • Baner

Strukturni fondovi

  • Baner

Gruntovnica i katastar

  • Baner

Arkod

  • Baner

Vodovod

Ponedjeljak, 11 Prosinac 2023 18:31

 

vodoopskrba

Općina Jagodnjak nalazi se u ritskom području visokog nivoa podzemnih voda. Dodatno, Općina je prevashodno stočarsko-ratarski kraj, koji nema izgrađenu kanalizaciju. Postoje septičke jame, koje su velika prijetnja zdravlju. Slučajevi zaraznih bolesti zbog neispravne pitke vode su česti.
Problem je identificiran davno, a realizacija je započela prije nekoliko godina. Prije pristupanja izradi projektne dokumentacije za Jagodnjak, sprovedena je anketa u selu radi sondiranja interesa. Kao što se moglo pretpostaviti, stanovništvo Jagodnjaka je većinom podržalo ideju. Ograničenje je bilo u nedostatku novaca, jer se radi o skupom projektu vrijednom oko 2,7 miliona kuna. Obzirom da Općina ima naslijeđenu zaostalu i nefunkcionalnu infrastrukturu, općinski proračun ne može riješiti sve probleme odjednom.

Izvođač radova bilo je javno komunalno poduzeće Vodoopskrba d.o.o. iz Darde i Đurkin d.o.o. iz Čakovca. Radovi su izvođeni sukladno važećoj tehničkoj dokumentaciji (glavni projekt uradio je Hidroprojekt - ing - Zagreb. Naziv: Magistralni cjevovod Uglješ - Novi Čeminac - Jagodnjak i vodoopskrbne mreže u naseljima Novi Čeminac i Jagodnjak) . U Jagodnjaku je izgrađeno oko 12 km vodoopskrbne mreže,  izgrađen je magistralni cjevovod i vodotoranj.
Pored Vodoopskrbe, poslove vezane za izgradnju vodovodne mreže u Općini obavlja i Baranjski vodovod iz Belog Manastira.

U 2011. godini završena je izgradnja sekundarne vodoopskrbne mreže u Jagodnjaku.

Za Bolman i Novi Bolman urađen je projekt magistralnog cjevovoda Jagodnjak-Novi Bolman-Bolman-Petlovac-Beli Manastir. Magistralni cjevovod je izgrađen 2013. godine, pa se domaćinstva u glavnim ulicama u Bolmanu i Novom Bolmanu mogu priključiti na vodovod. Izgrađena je sekundarna vodoopskrbna mreža u Bolmanu/Novom Bolmanu u  2016. godini. 

Vodopskrbni i magistralni cjevovodi financirani su iz općinskog i županijskog proračuna, od Fonda za regionalni razvoj, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije (EIB-II), a izgradnju sekundarnog vodovoda u Bolmanu sufinancirali se JP Hrvatske vode i Općina Jagodnjak.

Inače, vodoopskrba je jedan od županijskih prioriteta. Plan je da se narednih godina kompletno riješi problem vodoopskrbe u Osječko-baranjskoj županiji .

Izgradnja ulice Zmaj Jove

informativna-ploca-7.2.2-opcina-jagodnjak-1

Izgradnja DVD doma

informativna ploca dvd

Vodič za ulagače - ukratko