1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>
 

Facebook

  • Baner

Zaželi - Program zapošljavanja žena

  • Baner

Strukturni fondovi

  • Baner

Gruntovnica i katastar

  • Baner

Arkod

  • Baner

Tematski park Bolmanske bitke

PDF Ispis E-mail

U Bolmanu, u parku ispred zgrade Poljoprivredne zadruge Bolman, podignut je n7102301z-bolman-spomenik pred  zadrugomspomenik palim borcima narodnooslobodilačkog rata i žrtvama fašističkog terora. Spomenik ima oblik trostrane prizme, visok je 3,92 metra, s prednje, sjeverne strane, nalazi se petokraka. Na stranama spomenika uklesana su imena palih boraca i žrtava fašističkog terora. Lijevo od spomenika nalazi se spomen-ploča s natpisom: "Palim borcima narodno-oslobodilačkog rata i žrtvama fašističkog terora", s potpisom "Narod Baranje" i uz datum "29. XI. 1963." Spomenik je otkrio (tadašnji baranjski društveno-politički radnik, op. J. N.) Šandor Esterajher 29. novembra 1963. godine. Ispod spomenika nalazi se grobnica u kojoj su sahranjene kosti palih boraca od 6. do 22. marta 1945. godine prenesene s grobalja u Majškim Međama, Luču i sa starog groblja u Belom Manastiru.

Tako je u knjizi "Bolmanska bitka" (2016) opisan spomenik u centru baranjskog sela Bolmana, na koji se polažu vijenci kad god se obilježava godišnjica te bitke iz marta 1945. Uz obližnji centralni spomenik podignut na raskrsnici puteva Bolman – Baranjsko Petrovo Selo – Petlovac, spomenuti spomenik jedna je od bolmanskih znamenitosti, a park oko njega kod ostarjelih Bolmanaca budi uspomene na djetinjstvo i mladost, kad je to bilo mjesto okupljanja momaka i cura i rađanja mnogih ljubavi. Park postoji i danas, ima u njemu i dosta "ladov'ne" (kako bi to Bolmanci rekli), ali Poljoprivredne zadruge već dugo nema pa oko njezine zgrade nema ni živosti, a u parku gotovo da i nema staza, nema ni jedne klupe, a ni drugih sadržaja.

Tako, dakle, stoje stvari s bolmanskim parkom danas, ali tako neće biti u budućnosti. Naime, 11. jula ove godine, na sjednici Glavnog odbora Lokalne akcijske grupe Baranja donesena je Odluka o odabranim projektima za financiranje iz Mjere 3.1.1. "Potpora za ulaganja u društvenu infrastrukturu i proširenje lokalnih temeljnih usluga" na drugom LAG-natječaju za provedbu Lokalne razvojne strategije (LRS) LAG-a Baranja. Na tom natječaju odabrano je 12 projekata za financiranje u ukupnom iznosu od 1.334.250,00 kuna. Potpora po pojedinom projektu iznosi 15.000,00 eura, odnosno 111.187,50 kuna.

Na prvom mjestu konačne rang-liste, s najviše bodova (50), nalazi se projekt Općine Jagodnjak s nazivom Tematski park "Bolmanske bitke". Evo i obrazloženja:

Projektom se namjerava provesti rekonstrukcija postojećeg parka u Bolmanu u kojem se nalazi spomenik Bolmanskoj bitci i preurediti u Tematski park "Bolmanske bitke". Kroz aktivnosti u projektu izgradit će se nova šetnica koja će povezati postojeće staze, postavit će se nove klupe za sjedenje, rasvjetni stupovi i koševi za smeće kao i nekoliko informativnih ploča o Bolmanskoj bitci. Realizacijom projekta ostvarit će se podizanje društvenog i okolišnog standarda kao i povećanje kvalitete života na području Općine Jagodnjak.

Bolmanci stvarno mogu biti zadovoljni. Zahvaljujući Općini Jagodnjak i LAG-u Baranja, preurediće se park uz spomenik pa će on ponovo postati mjesto okupljanja danas, nažalost, malobrojne bolmanske omladine.

Jovan Nedić

Izgradnja ulice Zmaj Jove

informativna-ploca-7.2.2-opcina-jagodnjak-1

Izgradnja DVD doma

informativna ploca dvd

Vodič za ulagače - ukratko